0
Το καλάθι σας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Χτισμένη στους πρόποδες του Πάικου, η Γουμένισσα, με πληθυσμό 4500 κατοίκους, απέχει μόλις 65 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας με τη συνένωση αγροτικών οικισμών γύρω από το ισχυρό μοναστήρι της Παναγίας. Η περιοχή εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο οινοποίησης και σηροτροφίας. Από το 1922 έως το 1925 εγκαταστάθηκε στη Γουμένισσα σημαντικός αριθμός προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη) και τον Πόντο, οι οποίοι εμπλούτισαν την τοπική παράδοση με νέα στοιχεία. Ανάμεσά τους και η οικογένεια Τάτση. Μακριά στο χρόνο και τον τόπο ξεκίνησε η ενασχόληση της οικογένειας Τάτση με τα αμπέλια και το κρασί, η οποία κατάγεται από το Άνω Βοδενό της Ανατολικής Ρωμυλίας, μια αμπελουργική περιοχή εδώ και αιώνες. Το 1924 οι παππούδες πρόσφυγες επέλεξαν ως τόπο εγκατάστασης την επίσης αμπελουργική Γουμένισσα.

Η οικογένεια Τάτση, από το 1924 και μετά, απέκτησε αμπέλια στο ύψωμα Λιμπάσκεριτ και Γερακώνα, θέσεις ιδανικές για αμπελοκαλλιέργεια σε ασβεστολιθικά εδάφη που δεν αρδεύονται. Η συνολική έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων που καλλιεργεί πλέον το οινοποιείο ανέρχεται στα 180 στρέμματα.

Από το 1998 η καλλιέργεια των αμπελώνων είναι πιστοποιημένη βιολογικά ενώ από το 2002 καλλιεργούνται με μεθόδους βιοδυναμικής καλλιέργειας. Η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται από 300 έως 700 κιλά ανά στρέμμα. Στα κρασιά που παράγονται στο κτήμα δεν χρησιμοποιείται κανένα οινολογικό πρόσθετο και βελτιωτικό. Αυτό όμως προϋποθέτει και ένα αμόλυντο χώρο από τα παραπάνω υλικά. Η οινοποίηση από το 2007 γίνεται στο νέο οικογενειακό οινοποιείο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία κανένα οινολογικό πρόσθετο. Η παλαίωση των κρασιών γίνεται σε διαφορετικού μεγέθους δρύινα Γαλλικά και Αμερικάνικα βαρέλια. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 75.000 φιάλες.